Introbillede
Rønne Theater 1823-2023

Udstillingen Rønne Theater 1823-2023 kan ses i Rønne Theaters gårdhave og er produceret i samarbejde mellem Bornholms Teater og Teatermuseet i Hofteatret som en gave til Rønne Theater i anledning af teatrets 200 års jubilæum.

Rønne Theater er både Danmarks ældste fungerende teaterbygning og et moderne, levende teaterhus midt i Rønne. Gennem 200 år har bygningen på skift lagt scene til lokalt amatørteater, professionelle gæstespil og lokalt producerede professionelle teaterforestillinger.

Ved åbningen af udstillingen holdt Bornholms borgmester, Jakob Trøst, og Teatermuseet i Hofteatrets direktør, Peter Christensen Teilmann, tale. Læs Teilmanns tale her

Udstillingen fortæller historien om den fredede teaterbygning og viser gennem billeder fra forestillinger, hvordan Bornholms mange forskellige teateraktører, Bornholmsk Amatørscene, Klemensker Aktørerne, Teaterforeningen Bornholm, Bornholms Dramaskole og Bornholms Teater, bruger teatret både som enkeltaktører og i bredt samarbejde. Se mere om Rønne Theater her og fra TV2 Bornholm her.

Rønne Theaters mangeårige direktør skuespiller og forfatter til Rønne Dilettantcomedie de første 75 år (1893) var Dr. Kabell – som du ser på billedet herover fra en forestilling i 1910. Foto (udsnit): Bornholms Museum og Bornholms Ø-arkiv.

 

Rønne Theaters fortæppe

Oversigtskort

 

Rønne Theater er et firlænget teaterkompleks med to scener, teatercafé, prøvesal og værksteder. Gamle scene har plads til 302 publikummer i salen.

Værkstedsbygningen fra 1989 indeholder træværksted og teknik.

Ny Scene-bygningen fra 2010 indeholder Ny Scene med 45 pladser. Porten i siden kan åbnes, så der kan spilles ud mod haven. Desuden rummer det smedeværksted og kælder med historiske kulisser.

Administrationsbygningen indeholder foruden kontorer også Teatercafeen. 

avisudsnit

Tour de Jean de France - 200 års jubilæumsforestilling for Rønne Theater, september 2023

Tour de Jean de France er en nyskrevet komedie i anledning af Rønne Theaters 200-års jubilæum i 2023. Fire skuespillere og en musiker tager på en dramatisk ekspedition tilbage til dengang, det hele begyndte med Holbergs klassiker Jean de France

I første akt diskuteres, prøves, ases og mases der for at finde ud af, hvordan man spillede stykket for 200 år siden, og hvad der er den ”rigtige” måde at spille stykket på i dag. I anden akt opføres så hele Jean de France i en komprimeret og hæsblæsende udgave.

Alt i alt bliver det til et satirisk og kærligt blik på teatret og teaterlivet gennem tiderne. Tour de Jean de France er skrevet og instrueret af Bornholm Teaters direktør, Jens Svane Boutrup. Se mere om Bornholms Teater  her

“I anden akt giver de den gas, så det er ren fornøjelse. (…) Alle fire spiller så ganske vidunderligt i både gestik og grimasseren, at man må give sig hen til morskaben (..) først og fremmest er man forløst i glade latteranfald, så tænk selv, diskuter selv – men gå lige i teatret og oplev denne jubilæumsforestilling først.” Bornholms Tidende

Teatermuseet i Hofteatrets direktør, Peter Christensen Teilmanns tale ved åbningen af udstillingen.

Document
Scenebillede

Mordet i Vestermarie, 2014. Samarbejdsprojekt mellem Bornholms Teater, Bornholmsk Amatørscene, KLAK og Bornholms Dramaskole.

Foto: Anders Beier

Scenebillede

I Piblamarken, 2014. 
Bornholmsk Amatørscenes opførelse af Laurits Wessels dialektkomedie med tilnavnet “Den bornholmske Elverhøj” fra 1910.

Foto: Kim Caspersen

Scenebillede

Besat, 2019. 
Første del af Bornholms Teaters Bornholmerkrøniken. Forestilling om bombardementerne af Bornholm i 1945.

Foto: Anders Beier