forsideudsnit
Det skjulte Slotsholmen
og den vide verden

Teatermuseet i Hofteatret udgav 8. marts 2024 bogen Det skjulte Slotsholmen og den vide verden – skrevet af Teatermuseet i Hofteatrets direktør, Peter Christensen Teilmann.

Det skjulte Slotsholmen – og den vide verden er en kulturhistorisk slentretur rundt på ‘Danmarks mærkeligste ø’, fra den ene plads til den anden. Slotsholmen er en ø midt i København – og meget mere end det. Det var her Danmarks nye konge, Frederik 10, blev hyldet i januar 2024. Hvad der sker her-og-nu på Slotsholmen, trækker ofte tråde tilbage i historien. Hvad der kan ses, er ofte forbundet med det der ikke kan ses.  

Det skjulte Slotsholmen – og den vide verden er fyldt med rigt illustrerede historier om det, der ikke uden videre ses på Slotsholmen, men som er spor af det liv, der var og er på øen midt i den danske hovedstad – og som i betydning ofte rækker langt ud over øen og den historiske glemsel. Man finder vej gennem bogen, som man finder vej, når man går rundt på Slotsholmen: fra plads til plads. Som hver enkelt plads kan besøges for sig, sådan kan hvert enkelt kapitel læses for sig.

Bogens store afsluttende kapitel hedder "Rigsdagsgården – drømmen om et nyt demokrati?". Her fortælles om de mange forskellige ambitioner, visioner og aktiviteter, der gennem tiden har fundet sted og udgået fra den helt centrale plads, som Rigsdagsgården udgør. Aktuelt viser det sig i det store projekt om ’Fremtidens Folketing’. Visionen for projektet er ’at skabe nye og bedre rammer for et åbent, tilgængeligt og engagerende folkestyre’. Denne visionære kraft har præget rigtig mange initiativer på Slotsholmen gennem tiden – og ofte har øget demokratisering og øgede krav til sikkerhed gået hånd i hånd. Læs mere om Fremtidens Folketing her.

Og hvorfor ikke tage en guidet kulturel slentretur på Slotsholmen, se her.

omslagets forside

Det skjulte Slotsholmen – og den vide verden.
Hardback, 168 sider, rigt illustreret. Vejl. udsalgpris 150 kr.
Tegninger af Boris Boll-Johansen.
Grafisk tilrettelæggelse: Per Romerdahl.

bogomslag

Læs Peter Christensen Teilmanns introduktion til Det skjulte Slotsholmen og den vide verden