Teatergrevens dagbøger
Teatergrevens dagbøger
Opdateret 7. december 2023

Nu kan du selv gå på opdagelse i Teatergrevens dagbøger. Teatermuseet i Hofteatret har opbygget en helt ny platform, hvor du selv kan læse uddrag af dagbøgerne fra ende til anden eller søge i dem.

Teatergreven
Frits Ahlefeldt-Laurvig (1870-1947) har i historien fået øgenavnet ”teatergreven”. Han var lensgreve på Tranekær og forfatter. Som sådan tilhørte han den absolutte top af det danske samfund. Hele sit liv havde han en passioneret interesse for den danske og europæiske kultur- og teaterverden, og han havde ressourcerne til at forfølge disse interesser i hele Danmark (f.eks. i København og Odense) og på rejser i Europa. Som en velhavende mand havde han en betydelig indflydelse inden for dansk teater, ikke mindst Københavns og Odenses teaterliv.

Frits Ahlefeldt-Laurvig levede i en interessant periode af dansk kultur- og teaterhistorie med store forandringer. Han gennemlevede både Estrup-tiden, 1. og 2. Verdenskrig. Det betyder på den ene side, at han oplevede skuespillerne fra guldalderens Danmark på deres ældre dage i 1890’erne og de unge stjerner som Mogens Wieth, Ebbe Rode og Bodil Kjer på teatret i 1930’erne og 1940’erne. På den anden side betyder det også, at han både oplevede flere møder med den franske kejserinde Eugénie (1826-1920) og tyskernes besættelse af Danmark i 1940-1945. Dermed var der en stor spændvidde i de begivenheder, han var øjenvidne til.

Dagbøgerne.
Fra 1888 og til sin død førte Frits Ahlefeldt-Laurvig konsekvent en detaljeret dagbog. Hans dagbøger er fyldt med vidnesbyrd om Danmarks og Europas kultur- og teaterhistorie. Det er et enestående arkiv bestående af 38 dagbøger, som ikke tidligere har været benyttet. På denne platform offentliggøres nu uddrag af dagbøgerne. Man kan under tidslinjen læse i dagbøgerne fra ende til anden. Du kan også selv søge i dem, enten som fritekstsøgning, søgning på emne, sted eller årti. Platformen opdateres jævnligt.

Der er fri adgang til platformen, og det er nemt, hvad enten man sidder med en computer, en tablet eller en smartphone. Den digitale platform rummer også en stærk billedside. Som bruger kan du allerede på forsiden se, om der er blevet lagt nyt indhold på siden.

Pressekontakt og pressebilleder: Museumsinspektør Mikael Kristian Hansen på reg@teatermuseet.dk og telefon 61 48 52 86.

Projektet er blevet til med støtte fra:
Direktør Espen og Tanja Neergaard Dinesens Fond
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond
Frimodt-Heineke Fonden
Gangstedfonden
Hoffmann og Husmans Fond
Ingeniør N M Knudsens Fond
Kong Christian den Tiendes Fond
Lasson Andersens Fond
Lemvigh-Müller Fonden
Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat
Scandinavian Tobacco Group's Gavefond
Sonning-Fonden
Sportgoodsfonden
William Demant Fonden

Trefløjet flyer

Document