Balletten danser
Balletten danser
Opdateret 6. december 2023

Nu kan du selv gå på opdagelse i balletdanseren Christian Christensens spændende erindringer fra perioden 1868-1920. Museet har opbygget en helt ny digital platform ballettendanser.dk, hvor du selv kan læse erindringerne, eller søge under perioder, emneord eller i indholdsresumeerne. 

Balletdanseren
Christian Christensen debuterede som balletdanser i Festen i Albano på Det Kongelige Teater i 1869. Som solodanser debuterede han sammen med Hans Beck i 1878. Han placerede sig hurtigt som en af teatrets dygtigste og mest anvendte kræfter. Både som danser og koreograf førte han de gamle traditioner videre. I roller som gadesangeren i Napoli og trolden i Et Folkesagn viste han et stort og frodigt komisk talent. Han var en af ballettens sidste mimikere, men dansede også med mellemrum de vanskelige solopartier med stor bravur. 

I samarbejde med flere af datidens bedste komponister skabte Christian Christensen flere balletter, som havde stor succes i begyndelsen af 1900-tallet. Blandt dem kan vi nævne Perkeo, Sct. Hubertusfesten og Santa Cæcilias Guldsko med musik af August Enna. 

I 1919 kunne han fejre sit 50-års jubilæum som balletdanser ved Den Kongelige Ballet. I de sidste leveår var hans helbred svækket. Han trak sig tilbage fra scenen og virkede som danselærer, mens han arbejdede ihærdigt med sine håndskrevne erindringer om sine oplevelser i den danske teaterverden. Han nåede imidlertid ikke at få udgivet erindringerne, inden han døde 67 år gammel i 1928.

Erindringerne
Efter hans død fik Teatermuseet i Hofteatret overdraget et stort privatarkiv, som omfattede hans detaljerede erindringer fra teaterverdenen. Disse udgøres af otte bind på tilsammen flere tusinde sider. Det er disse erindringer, vi vil gøre tilgængelige online, så forskellige brugere selv kan gå ind og læse dem.

Hans erindringer er fyldt med oplysninger om Danmarks kultur- og teaterhistorie. Det er et enestående arkiv, som kun har været benyttet i begrænset omfang. Vi offentliggør derfor erindringer i faksimile på en digital platform i relation til Teatermuseet i Hofteatrets hjemmeside. Det er en fortløbende udgivelse, som starter i sommeren 2023.

Der er fri adgang til platformen, og det er nemt, hvad enten man sidder med en computer, en tablet eller en smartphone. Den digitale platform rummer også en stærk billedside. Som bruger kan du allerede på forsiden se, om der er blevet lagt nyt indhold på siden.

Platformen er udformet i samarbejde med KUNSTNERNES KOOPERATIVE ApS ved Thomas Holmbäck.

Pressekontakt og pressebilleder: Museumsinspektør Mikael Kristian Hansen på reg@teatermuseet.dk og telefon 61 48 52 86.

Projektet er blevet til med støtte fra:
Ballettens Venner
Den Bøhmske Fond
Ernst B. Sund Fonden
Grethe og Sigurd Pedersens Fond
Hoffmann og Husmans Fond
Inger og Jørgen Nygaard Larsens Fond
Lasson Andersens Fond
Lemvigh-Müller Fonden
Nikolai og Felix Fonden
Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat
Toyota-Fonden
Velux Fonden
Aase og Chr. Lauritz-Jensens Fond

Trefløjet flyer

Document